Wie doet wat in de muziekbusiness : tourmanager

Het beroep van tourmanager werd lang ondergewaardeerd; in het verleden was het een functie die vaak ‘erbij werd genomen’, bijvoorbeeld door een manager of boeker. Toch zijn er belangrijke verschillen en nuances. Door het toenemende belang dat het livecircuit de jongste jaren wordt toegedicht, is de tourmanager eindelijk echt naar een volwaardig beroep geëvolueerd. Immers, als er bij liveshows zo veel op het spel staat, wil je toch dat die in orde zijn? Een artiest moet zich kunnen concentreren op zijn optreden, niet ter plaatse nog heel wat last-minute regelen of ervoor zorgen dat de inhoud van zijn contract wordt nageleefd.

De essentie: wat doet een tourmanager nu eigenlijk?

De eerste vraag is meteen de belangrijkste: wat houdt de functie van tourmanager eigenlijk in? Eenvoudig kan je stellen dat hij een artiest begeleidt terwijl hij op tournee is, maar daar blijkt toch heel wat meer bij te komen dan je verwacht. Een artiest moet ten eerste met entourage en logistiek ter plaatse geraken, en eens dat zo is, is het de verantwoordelijkheid van de tourmanager om te zorgen dat alles vlot verloopt. Ook de nazorg behoort tot de jobinhoud. Alles wat bij een optreden kan komen kijken, van voorbereiding tot finale afhandeling, is de taak van een tourmanager. Dat betekent: met veel zaken rekening houden en héél veel communicatie.

Het feit dat je met een tourmanager begint samen te werken, duidt er meestal op dat je veel begint te spelen, meestal in het buitenland. Pas op het moment dat je regelmatig de Benelux verlaat voor shows, is het echt nodig om met een tourmanager te werken.

De misvattingen rond het beroep

Als je ziet hoe een tourmanager meestal in populaire media wordt afgeschilderd, bestaan er wel degelijk misvattingen rond het beroep. Feesten met de grote sterren, drank en drugs à volonté en ondertussen de wereld zien: prachtig toch? Jammer genoeg strookt dat beeld amper met de realiteit, aldus Ielegems. Als tourmanager kom je aan om meteen in een kantoortje te verdwijnen. Daar zorg je er met behulp van je laptop voor dat alles die dag vlot verloopt en bereid je de komende shows voor. Je mag blij zijn om überhaupt tijd vrij te hebben, laat staan om een stuk van de stad te zien. Hard werk, maar gelukkig blijft het een boeiende job waarbij je vaak in contact komt met getalenteerde en gemotiveerde mensen uit de muziekwereld.

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text. captcha txt